Oliwa z oliwek ma właściwości antynowotworowe

A cluster of ready to be picked olives ripen in the warm autumn sun on Shodoshima island, Thursday 13 November 2003. A bounty harvest of 93 tons of olives are expected this year from 20,000 trees on this island in Japan's Inland Sea. Olive growing was first introduced to Japan in 1908 to make oil for medical use. This small industry has since expanded to include oiled sardine products, cosmetics and oil for cooking. Olive oil has enjoyed booming popularity in Japan in recent years due to it's taste and health benefits. The wind mill was built in 1992 to commerate the island's sister relationship with Miros Island in Greece. An olive oil history museum and other Greek style architecture can be seen on the island.  EPA/EVERETT KENNEDY BROWN

EPA / EVERETT KENNEDY BROWN

24.01. Lizbona (PAP) – Naukowcy z uniwersytetu w Coimbrze dowiedli, że spożywanie oliwy z oliwek może przeciwdziałać zachorowaniom na nowotwory. Kluczowe w walce z rakiem są, ich zdaniem, przeciwutleniacze wchodzące w skład produktów roślinnych.

Według prof. Marii Marques z Wydziału Chemii Molekularnej uniwersytetu w Coimbrze, spożywanie oliwy z oliwek może przeciwdziałać szeregowi chorób notoworowych, w tym rakowi piersi oraz skóry.

W trakcie prowadzonych przez osiem lat badań na uniwersytecie w Coimbrze międzynarodowy zespół uczonych kierowany przez prof. Marques wykazał, że istnieje bliski związek pomiędzy spożywanymi produktami a skłonnością do zachorowań na nowotwory. Kluczem są aktywne składniki fitochemiczne, które opóźniają lub eliminują szkodliwy dla organizmu proces utleniania, zachodzący pod wpływem stresu, wdychania zanieczyszczeń czy poddania promieniowaniu UV.

„W ramach naszego studium potwierdziliśmy, że osoby stosujące na co dzień dietę śródziemnomorską, bazującą na oliwie z oliwek, rzadziej chorują na nowotwory. Znacznie mniejszy jest wśród nich również odsetek chorych na schorzenia układu krążenia” – ujawniła prof. Maria Marques.

Zdaniem naukowców, oliwa z oliwek nie jest jedynym produktem diety śródziemnomorskiej bogatym w przeciwutleniacze. „Także warzywa, owoce, wino czy zboża, typowe dla tej diety, zawierają wysokie ilości antyoksydantów. Podstawą ich korzystnego wpływu na człowieka jest stosowanie właściwych dawek. Ich nadmiar może mieć działanie szkodliwe dla organizmu” – poinformowała portugalska uczona.

Jak ujawniła prof. Maria Marques, poza wykazaniem korzystnego działania przeciwutleniaczy, uczonym udało się precyzyjnie określić także limity ich zażywania. „W niedługiej przyszłości wiedza ta pomoże przemysłowi spożywczemu oraz firmom kosmetycznym na wyrób produktów o skuteczniejszym działaniu” – stwierdziła koordynatorka projektu badawczego.

Przeciwutleniacze, zwane też antyoksydantami, to grupa związków chemicznych, znajdujących się w naturalnych substancjach roślinnych. Wspierają one mechanizmy obronne komórek człowieka.

Źródło: http://www.pap.pl/palio/html.run?_Instance=cms_www.pap.pl&_PageID=1&s=infopakiet&dz=nauka&idNewsComp=&filename=&idnews=37502&data=infopakiet&_CheckSum=-1624165353

Dodaj komentarz